Wat zeg je? De Muskathlon???

f6b38df0eeceba6fe7b413759e094e08-00069e7a

Wat is een Muskathlon?

Het is een ultieme uitdaging, die je aangaat op sportief gebied en daarnaast probeer je tegelijk 10.000 euro aan sponsorgeld in te zamelen voor het goede doel. Je bent dan ongeveer 1 week in het land, waar je goede doel projecten heeft. Je bemoedigd de mensen door naar ze om te zien, een sportdag voor en met hen te hebben, huisbezoeken om te zien hoe hun leefomstandigheden zijn en waar je het dus uiteindelijk voor doet. Zo mogen ze merken dat ze belangrijk zijn, dat wij er voor ze zijn. Je kunt ze hoop bieden in uitzichtloze situaties.

Hoe kom ik erbij om een Muskathlon te gaan doen?

Enkele jaren geleden deed Arjen, een oud-collega mee aan een Muskathlon en dat vond ik zo mooi! Een jaar later deed Tineke, zijn vrouw, ook mee en ik dacht, als zij dat kunnen ( halve of hele marathon lopen) dan zou ik dat toch ook moeten kunnen?  Zij waren geen hardlopers en ik ook niet, maar toch deden ze het.

Mijn verlangen was geboren…

Dus dacht ik toen, ik ga vast wat hardlopen in de sportschool, maar kwam er meteen achter, dat dat nog niet meeviel. Zonder enig rek- en strekwerk ging ik 3x per week aan het hardlopen en ja hoor, na twee maand voelde ik mijn heup/ hamstring /ischiasspier of zeg het maar wat het was. Het voelde in elk geval niet goed, zodat ik maar weer wat anders ben gaan doen in de sportschool . Het hardlopen heb ik toen eerst maar weer gelaten voor wat het was.

Het idee van een Muskathlon bleef wat spoken in mijn hoofd.

Ooit zou ik dat ook nog eens gaan doen, maar er waren zoveel redenen om het ook niet te gaan doen. Want  ik moest eerst mijzelf weer wat op de rit hebben, we hadden verhuisplannen, waar haal ik die 10.000 euro vandaan, ach zo’n Muskathlon is ook voor mensen die heel erg in de Heer zijn en ik ben niet zo’n holy holytype,  ik heb toch niet zo’n grote achterban dat lukt me nooit, ik was baanloos en had het druk met solliciteren, hardlopen is best zwaar en dan ook nog al die acties. Hoe ga ik dat doen? Zie je wel, allemaal redenen om het nu nog niet te doen, terwijl het verlangen er al wel was.

Hoe kom ik er dan bij om naar Indonesië te gaan?

Tja, ik had altijd in mijn hoofd om nog eens in Afrika te gaan kijken, het zelf te ervaren en te zien met eigen ogen.  De armoede in sloppenwijken, de uitzichtloze situaties, omdat ze er zelf niets aan kunnen doen, geen geld hebben om wat aan hun omstandigheden te  veranderen. Zelf hebben we ook een sponsorzoon in Tanzania en hij en zijn ouders zijn daar enorm mee geholpen. Ach, Afrika is voor ons zo bekend. De armoede, hongersnood, aids en ellende. Inmiddels zijn er al vele bekenden van mij naar Oeganda geweest met een Muskathlon, Oeganda was in de regio Drachten al wel onder de aandacht gebracht. Ik las op de site van de Muskathlon dat er in Indonesië ook een Muskathlon werd georganiseerd. Ik wist eigenlijk helemaal niks van Indonesië, armoede daar was mij onbekend, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Iedereen gaat naar Afrika, maar wie komt er dan op voor de kinderen in Indonesië? Dat wil ik wel doen. Ik wil de stem zijn van deze kinderen.

website-header-04

Het laatste duwtje

En toen hoorde ik een preek over minderwaardigheid, die me erg aansprak. Dat is toch een thema, wat jaren mijn leven onbewust heeft gekenmerkt. De laatste 10 jaar ben ik me er meer bewust van, ben mezelf tegen gekomen en heb ik hier aan gewerkt. Belangrijk was altijd voor mij, wat een ander er van vind. Doe ik het wel goed, had ik het anders moeten doen en wat vind iedereen van mij.  De leugen dat een ander meer of beter is, meer holy holy enz en wie ben ik nu helemaal?  Tja, wie ben ik? Ik mag er zijn en ben een geliefd kind van God.  Ik mag het op mijn manier doen.

Ineens waren al mijn redenen om niet te gaan helemaal niet belangrijk meer.

We zongen aan het eind van die bewuste dienst: Ga dan op weg in Jezus naam. En het voelde alsof ik in gang werd gezet. ik dacht, dit is het startschot voor mij. Ik mag gaan, ondanks hoe ik mij soms minder voel dan anderen enz. En dat allemaal met hulp en steun van jullie allemaal. De reis en het verblijf betaal ik uit eigen zak en die 10.000 euro waarmee deze kinderen en gezinnen geholpen worden, hoop ik bij elkaar te sprokkelen door sponsoracties. Dat hardlopen, ach, dat zal vast wel gaan lukken. Die 10.000 euro bij elkaar sprokkelen? Komt vast goed. Tja, waar kun je je druk om maken:  Ga op weg in Jezus naam…

Een reactie plaatsen